Belasting voor gastouders

In principe moet iedereen die in Nederland met werken geld verdient, hier belasting over betalen. Gastouders dus ook! De belastingwetgeving schaart inkomsten (bijverdiensten), die u verwerft met gastouderopvang, onder het kopje ‘inkomsten uit overige werkzaamheden’ in de zogenaamde Box 1. Deze inkomsten worden dus ‘gewoon’ belast (na aftrek van eventuele kosten!).

Opbrengsten min kosten leveren het belastbaar inkomen op (ook wel resultaat of winst genoemd). En u betaalt alleen belasting over de 'winst’. Hoeveel belasting en premies u moet betalen, hangt uiteraard sterk af van de hoogte van uw ‘resultaat’ en uw persoonlijke situatie.

De meeste gastouders zullen met hun inkomsten in schijf 1 vallen. Als u naast het gastouderschap een betaalde baan heeft, kan het zo zijn dat u met het totale inkomen in een hogere schijf valt en dus over een gedeelte van uw inkomen een hoger belastingtarief moet betalen. De inkomsten van uw eventuele partner tellen hierbij niet mee.

De inkomstenbelasting wordt individueel vastgesteld. U moet niet alleen inkomstenbelasting/premies afdragen, maar ook een inkomensafhankelijke bijdrage (premie) voor de Zorgverzekeringswet. Al met al draagt u aardig wat af over uw verdiensten.

Maar, niet meteen getreurd, onze belastingwet kent een interessant systeem om de ‘belastingdruk’ te verlagen: heffingskortingen op de belasting die u moet betalen. De belastingdienst rekent zelf, na aangifte, automatisch de algemene heffingskorting (en arbeidskorting) uit. Als u recht heeft op andere kortingen moet u dit wel even ‘aanvinken’ op het aangifteformulier. De inkomensafhankelijke combinatiekorting (ICK) is voor de minstverdienende partner (vaak de gastouder) en alleenstaande ouders die de zorg hebben voor kinderen onder de 12 jaar. Daarnaast zijn er nog de alleenstaande ouderkorting en de ouderenkorting.

Kijk voor uitgebreide informatie op de website van Jan Pellegrom.

Laatste nieuws

 • Gezocht: leden Oudercommissie

  Dadim Gastouders BV beschikt over een oudercommiss...

 • Complimenten van Gemeente Eindhoven

  EINDHOVEN - Dadim Gastouders ontvangt voor de der...

Ouders

 • Visie oudercommissie

  De oudercommissie van Dadim Gastouders komt op voo...

 • Interne klachtenregeling

  Inleiding Voor u ligt de regeling van Dadim Gasto...